Siirry pääsisältöön

Kasvatusperiaatteeni


Tavoitteenani on kasvattaa monipuolisia harrastuskoiria jotka nauttivat yhdessä tekemisestä ja oppimisesta. Minusta perrojen tulee olla sosiaalisia, energisiä ja innokkaita, mutta meno ei saa jäädä päälle,vaan perro kestää myös tekemättömyyttä. Kuitenkin pidän siitä, että koira on kiintynyt omistajaansa ja haluaa tehdä keskittyneesti "hommia" ohjaajansa kanssa, jolloin muut ovat ilmaa. Pidän tärkeänä kriteerinä kasvatuksessa myös yleisterveyttä, joka helposti jää terveystutkimuksien taka-alalle.


 Ajatuksenani on, että jokainen yhditelmä on sellainen josta voisin itsellenikin pennun ottaa. Tämän takia otan kasvatuksessani huomioon myös ykköslajini koirieni kanssa eli agilityn. Tavoitteenani on terverakenteiset, sporttiset, ketterät ja nopeat koirat, unohtamatta intoa ja yritteliäisyyttä. Terve rakenne on myös ensisijaisen tärkeä kun kyseessä on  kroppaa kuormittava laji. Näyttelyissäkin on tarkoitus pyörähtää satunnaisesti, mutta terveys ja luonne ovat ehdottomasti etusijalla.

Tarkoituksenani on kasvattaa Espanjanvesikoiria pienimuotoisesti. Harrastukset menevät koirilla edelle, joten pennutus aikatulutetaan kunkin koiran fyysisen,että henkisen kasvun mukaan, harrastusten sekä tietysti oman elämäntilanteideni puitteissa. Mietin yhdistelmiä pitkällä aikavälillä harkitusti. Koska Espanjanvesikoirien jalostuskanta on melko suppea tahdon kasvattajana tukea kasvatusvalinnoillani geneettistä monimuotoisuutta. Olen nöyrä ja otan mielelläni vinkkejä kokeneemmilta kasvattajilta.

Tulee muistaa, että perro on alkujaan aktiivinen työkoirarotu, joka tulee huomioida myös perroa hankittaessa. Ne tarvitsevat rakkautta, johdonmukaisen kasvatuksen ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisina ja iloisina ystävinä.


 Espanjanvesikoirien rotumääritelmä
Espanjanvesikoiran tulee olla rotumääritelmän mukaan: Uskollinen, tottelevainen, iloinen, uuttera, rohkea ja tasapainoinen. Erinomaisesta ymmärtämiskyvystä johtuen erittäin oppivainen. Sopeutuu kaikkiin tilanteisiin ja ilmasto-olosuhteisiin.

Suosittelen tutustumaan useisiin perroihin, sillä niin luonteissa kuin terveydessäkin on paljon hajontaa. Mieti millainen on sopiva perro juuri teille. Tutustu pentueen emään ja mielellään jos mahdollista myös isään. Pentueessa tulee näkymään jossain määrin vanhempien ominaisuuksia joskaan toki olematta taysiä kopioita. Yritän tuoda suunnitelluista pentueista mahdollisimman paljon tietoa vanhempien luonteen, terveyden ja ominaisuuksien osalta. Näin pentua harkitsevat näkevät onko tuleva pentue sellainen mistä heille voisi löytyä sopiva koira heidän tarpeisiin ja suunnitelmiin.  Teen sivuja omista lähtökohditani mitä itse haluaisin tietää suunnitellusta pentueesta jos sopivaa pentua itselleni olisin etsimässä.

Pennut luovutetaan Suomen Kennelliittoon rekisteröityinä, eläinlääkärin tarkastamina, tunnistusmerkitettynä ja asianmukaisesti madotettuna aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennut kasvavat meillä kotona arjessa mukana tottuen erilaisiin leluihin, alustohin, ihmisiin, muihin koiriin, uusiin paikkoihin, autoon yms. Pennun lisäksi mukaan lähtee pentupaketti jossa on muun muassa penturuokaa, (samaa jota pentu on syönyt kasvattajan luona) pentuohjeita, muutamia leluja, mahdollisesti jotain ylläripakettia ;) ja tietenkin kasvattajan tuki tulevaa yhteistä matkaanne varten

Kasvateiltani toivon, että ne kuvataan virallisesti noin. 1-2-vuoden tienoilla lonkkien, kyynärien ja selän osalta sekä tutkitaan silmät ja kilpirauhanen.

Vaikka itse olen hyvin tavoitteellinen harrastamaan  ei kasvattieni tulokset ole minulle tärkeintä, vaan se, että koirat pääsevät touhuamaan oli se sitten höntsäily tasolla tai MM-tasolla. Toki mielelläni kannustan myös tavoitteellisempaankin toimintaan, sillä potentiaalia uskon kasvateistani löytyvän. Minulle on kuitenkin tärkeintä että koirilla on rakastavat kodit jotka ovat valmiita näkemään vaivaa koiran peruskasvatuksessa, perehtymään rotuun ja ihan vaan viettämään koiran kanssa aikaa. Myyn koirat ensisijaisesti  kotikoiriksi en harrastusvälineiksi.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Espanjanvesikoiran hankinta

Pihka on astutettu!

Rico kävi hurmaamassa Espanjanlaisilla kiehkuroillaan meidän Pihkan. <3 Kukapa voisi vastustaa Ricoa, sillä minäkin olen aivan Ricon lumoissa. :) Harvoin tapaa noin tasapainoista perrourosta. Rico oli meillä lähes viikon verran ja oli heti todella rennosti meillä kotona arjessa. Kaikki vieraat toivotettiin avosylin vastaan ja illalla se nautti sohvakainaloisena.

Rico ei turhia hötkyillyt, vaikka Pihka tyrkyttikin itseään kovasti jo muutaman päivän. Rico viileästi kävi tsekkaamassa Pihkan takamuksen ja totesi, ettei vielä ole tärppipäivät. Maltas likka nyt odottaa. Todella cool äijä! :) Sitten kun oikea aika koitti homma hoidettiin tyylillä pakettiin.

Kristiankin totesi kotona, että onhan toi äijä älyttömän helppo noihin meidän narttuihin verrattuna. Noilla nartuilla kun aina metkut mielessä ja Rico selkeesti ajattelee suoraviivaisemmin. Propsit myös Ricon omistajalle hyvästä kasvatuksesta. Rico oli äärimmäisen hyvätapainen. Taisi olla niin minusta kuin Pihkastakin todella nappival…

Agilityn SM-kisat

Agilityn suomenmestaruuskilpailut on takana. Hieno tapahtuma ja upea tunnelma. Tunteita sai kokea taas laidasta laitaan; onnistumisia ja myös karvaita epäonnistumisia.Oli huikeaa kun pääsin osallistumaan kilpailuihin kummankin koiran kanssa. Molempien kanssa oltiin yksilöissä ja Pihkan kanssa kisattiin myös lauantaina joukkueessa. Elda kanssa päätin ettemme joukkueeseen lähde, sillä joukkuekisat olivat vain kolmessa säkäluokassa ja kun Elda on mennyt koko kauden vain pikkumaksirimoilla, ei ollut kauhea into lähteä sinne 60 rimoille. Varsinkaan kun oman seuran joukkueeseen emme päässeet, sillä emme olleet keränneet normimakseista tietysti niitä rankingpisteitä kun tulokset olivat pikkumaksien puolella. Toivottavasti saataisiin ens vuonna myös joukkuekisa pikkumakseihin. Tarjolla olisi ollut muutamakin seura joilta uupui koirakkoja, mutta päätin että keskitytää Eldan kanssa yksilöihin, sillä ei olla muutenkaan vedetty tuplakisapäiviä pitkiin aikoihin.

Pihkan kanssa oltiin oman seuran A…