Siirry pääsisältöön

Koirien takana

yhteystiedot:
tyyni.kosonen @gmail.com
0400765244


Olen Heinolasta kotoisin oleva 1988 syntynyt koiraharrastaja. Tällä hetkellä kotikaupunkimme on Lieto. Perheeseeni kuuluu aviomieheni Kristian ja kaksi Espanjanvesikoiraa Elda ja Pihka. Koirat ovat minulle harrastuskavereita, mutta ennen kaikkea rakkaita perheenjäseniä ja yksilöitä omine tarpeinensa. Päälajina harrastan koirieni kanssa agilityä. Pihkan kanssa harrastamme myös satunnaisesti Tokoa, johon koiralla ainakin riittää potentiaalia. Lisäksi testailemme ja touhuamme muita koiraharrastuksia fiiliksen mukaan.


Kilpaurheilutaustaa minulta löytyy varsinkin lentopallosta ja yleisurheilusta, mutta myös monia muita lajeja kuten hiihtoa, tanssia, draamaa ja ratsastusta on tullut harrastettua. Agility tuntuukin koiraharrastuksista omimmalta juuri sen urheilullisuuden vuoksi. Treenaaminen on mielekästä koska siinä voi kehittää niin koiraa kuin itseäkin, ja tavoitteet motivoivat minua eteenpäin.  Päävastustajana niin tässä kuin monissa muissakin lajeissa on itsensä voittaminen ja oma pääkoppa. Kuitenkin pienestä kilpailuhengestäkin saa lisä virtaa ja se auttaa keskittymään paremmin. Tärkeintä kuitenkin on oman koiran kanssa koetut onnistumisen hetket, eivätkä sijoitukset.


Eläimet ovat olleet minulle rakkaita jo lapsuudestani lähtien. Lapsena monet kesät tuli vietettyä heppaleireillä. Kotona meillä oli koirien lisäksi kaneja ja tanssihiiriä. Kuitenkin rakkaimpana ja kiinnostavimpana eläimenä on aina ollut koira. Koirarotukirjat tulikin selattua monen monta kertaa läpi miettien mitä rotuja aikuisena ottaisin. :D
Koirakokemusta löytyy lapsuudestani Labradorien parista. Ensimmäinen koiramme oli Pipsa, joka tuli meille kasvatukseen Sokeankoirakoululta. Kaksi vuotiaana Pipsa lähti sokeankoirakoulutukseen ja läpäisi sen tullen sokeankoiraksi. Vaikka Pipsa ei alkujaankaan ollut omamme, oli luopuminen vaikeaa, sillä siitä oli tulla osa perhettämme. Päädyimmekin ottamaan Pipsan jälkeen 
oman koiran Nellin. Nelli oli teinivuosien luotettavin ystävä, jolle saattoi kertoa kaikkein syvimmätkin salaisuudet. Varsinaisesti emme harrastaneet silloin mitään koiraharrastuksia, mutta kotipihassa hyppelimme erilaisia esterataviritelmiä yhdessä koiran kanssa. Opetimme molemmille koirille valtavasti erinäisiä temppuja, teimme etsintä leikkejä ja talvisin ne saivat vetää meitä perässään minisuksilla. 


Muutama koiraton vuosi meni tiiviisti lentopallon parissa, eikä aikaa olisi löytynyt koiralle. Kuitenkin motivaatio lajiin rupesi hiipumaan samalla haaveillessani omaa koiraa ja harrastamista sen kanssa. Loukkaantumisen myötä päätin viimein lopettaa lentopallon ja oli koiran vuoro. Espanjanvesikoiran keksin lapsuudenystäväni ihastuttavan perron kautta. Etsin keskikokoista, myös kerrostaloon sopeutuvaa koiraa, jolta ei karvaa lähtisi. Halusin myös että koira olisi harrastuksiin motivoituva ja helposti oppiva. Kaipasin Labradoreihin verrattuna pientä täpäkkyyttä ja sitä että kiinnytään omistajaan voimakkaasti. Ilman ystäväni perroa en olisi rotua varmaan keksinyt, sillä silloin vielä kaikki kuvat rodusta olivat pitkässä karvassa, niin että silmiä ei näkynyt. Mutta kun näin minkälainen rotu oli pienessä kiharassa ja kuulin että turkin hoitokin oli suhteellisen helppo, innostuin…

Olen suorittanut Kasvattajan peruskurssin syksyllä 2016,  agilityn koulutusohjaajan peruskurssi, jatkokurssin ja ratamestarikurssin. Edustan ja koulutan omaa agilityn valmennusryhmää ATT: riveissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Espanjanvesikoiran hankinta

Pihka on astutettu!

Rico kävi hurmaamassa Espanjanlaisilla kiehkuroillaan meidän Pihkan. <3 Kukapa voisi vastustaa Ricoa, sillä minäkin olen aivan Ricon lumoissa. :) Harvoin tapaa noin tasapainoista perrourosta. Rico oli meillä lähes viikon verran ja oli heti todella rennosti meillä kotona arjessa. Kaikki vieraat toivotettiin avosylin vastaan ja illalla se nautti sohvakainaloisena.

Rico ei turhia hötkyillyt, vaikka Pihka tyrkyttikin itseään kovasti jo muutaman päivän. Rico viileästi kävi tsekkaamassa Pihkan takamuksen ja totesi, ettei vielä ole tärppipäivät. Maltas likka nyt odottaa. Todella cool äijä! :) Sitten kun oikea aika koitti homma hoidettiin tyylillä pakettiin.

Kristiankin totesi kotona, että onhan toi äijä älyttömän helppo noihin meidän narttuihin verrattuna. Noilla nartuilla kun aina metkut mielessä ja Rico selkeesti ajattelee suoraviivaisemmin. Propsit myös Ricon omistajalle hyvästä kasvatuksesta. Rico oli äärimmäisen hyvätapainen. Taisi olla niin minusta kuin Pihkastakin todella nappival…

Agilityn SM-kisat

Agilityn suomenmestaruuskilpailut on takana. Hieno tapahtuma ja upea tunnelma. Tunteita sai kokea taas laidasta laitaan; onnistumisia ja myös karvaita epäonnistumisia.Oli huikeaa kun pääsin osallistumaan kilpailuihin kummankin koiran kanssa. Molempien kanssa oltiin yksilöissä ja Pihkan kanssa kisattiin myös lauantaina joukkueessa. Elda kanssa päätin ettemme joukkueeseen lähde, sillä joukkuekisat olivat vain kolmessa säkäluokassa ja kun Elda on mennyt koko kauden vain pikkumaksirimoilla, ei ollut kauhea into lähteä sinne 60 rimoille. Varsinkaan kun oman seuran joukkueeseen emme päässeet, sillä emme olleet keränneet normimakseista tietysti niitä rankingpisteitä kun tulokset olivat pikkumaksien puolella. Toivottavasti saataisiin ens vuonna myös joukkuekisa pikkumakseihin. Tarjolla olisi ollut muutamakin seura joilta uupui koirakkoja, mutta päätin että keskitytää Eldan kanssa yksilöihin, sillä ei olla muutenkaan vedetty tuplakisapäiviä pitkiin aikoihin.

Pihkan kanssa oltiin oman seuran A…