Viimein Eldan MH-luonnekuvauksen tulokset ja videot

1.  Kontaktinotto (tervehtiminen, yhteityö, käsittely)


HUOM! Tohon kontaktin ottamiskohtaan sattui painovirhepaholainen. Eldalla siis kohta 4, eikä kohta 3, niin kuin olin laittanut. Siis kohta 4 eli ottaa kontatia itse tai vastaa siihen ja Elda otti heti alussa itse kontaktia ohjaajaan.

 2. Leikki 1


3.Takaa-ajo ja tarttuminen


4. Aktiviteettitaso


5. Etäleikki


6. Yllätys


 7. Ääniherkkyys


8. Aaveet


9. Leikki 2 ja 10. Ampuminen


Palautevideo oli niin pitkä, että en saanut sitä ladattua youtubeen yrityksistä huolimatta, mtta tässä jotain mietteitä. No mikä nyt jäi päällimmäisen Eldan luonteesta. No VÄLINPITÄMÄTTÖN tyyppi. No eipä sitä oikein kiinnosta, oikein mikään. Ei sinäänsä mikään yllätys, mutta ihmettelin kuitenkin, ettei minkäänlaista jäljelle jäävää kiinnostusta ollut haalariin eikä äänilaitteeseen. No ihmiset ei kiinnostanu, eikä ollu yllätys ettei lähteny vieraan mukaan ja kun alussa oli käynyt nuuhkasemassa tyypin, niin  sen jälkeen testaaja oli sen jälkeen Eldalle ilmaa. Moni ihminen ei arjessakaan meinaa millään ymmärtää jos Elda ei kiinnostu kovin heistä, kun ovat tottuneet että koira hyppii innoissaan päälle. Eldalle riittää vieraiden moikkaukseksi nuuhkaisu ja sitten se on yleensä saanut tarpeeksi informaatiota vieraasta. Itseasiassa Elda on ollut huippukoira ja tykätty kun suvussa on koira-arkuutta, kun se ei mene yliinnokkaana häsläämään, vaan on rauhallisesti mukana ja osallistuu, mutta ei tule iholle.

Jos Elda itse saa päättää, niin ei hipelöidä, ellei mamma turvaa selustaa. Vähän kuin noissa muissakin osioissa, niin Elda tulee katsomaan kun minä olen ensin tsekannut vaaran. Sama ehkä vähän ihmisissäkin. Joko mennään sen ehdoilla tai sitten mun ehdoilla. Vaikka Elda väistikin niin voimakkaasti käsittelyä ettei sitä suoritettu loppuun asti, niin ei meillä ole koskaan ollut ongelmia esimerkiksi eläinlääkärillä tutkittavana ja se menee sinne ihan mielellään, samoin kuin hierojallakaan,  mutta jos se saa päättää niin ei kosketa, ellei se itse halua. Ja varsinkin kun kuvaaja alkoi maanittelemaan sitä, niin Elda päätti ettei siihen ainakaan kosketa. Elda ei ole pennusta asti ymmärtänyt maanittelevia ihmisiä, vaan ennemminkin tullut entistä epävarmemmaksi moisesta. Ei siis mikään sosiaalisuuden immentymä, mutta toisaalta onneksi ei myöskään mikään aggressiivinen. Missään osiossa se ei näyttänyt uhkauseleitä, mikä mielestäni on hyvä ominaisuus varsinkin kun kyseessä on vähän varautuneempi tapaus. MH-luonnekuvauksessahan ei suoranaista ihmisuhkaa ollut, niin kuin Luonnetestissä, joten toisaalta se olisi ollut mielenkiintoista, että osoittaisiko uhkauseleitä jos olisi yksin sidottuna seinää vasten ja joku tyyppi lähestyisi keppi kädessä. Toisaalta ajattelin että MH-luonnekuvaus on juuri siksi sille parempi vaihtoehto. Toisaala olisiko Luonnetestistä jäänyt luonteesta enemmän käteen tietoa.

Selkeästi Eldalle kovempi ärsyke on ääniärsyke kuin näköärsyke. Haalarista se palautui täysin, mutta räminä laitteesta  jäi hieman nopeuden vaihtelua jäljelle. Niin ja ammuntaa mietin että ammutaanko olleenkaan, kun kuulemma sen olisi voinut jättää väliin, mutta ajattelin että senkus ampuuvat, koska tiedän että Elda palautuu siitäkin suht nopeasti ennalleen. Ja näkee ainakin että miten reagoi. Sinäänsä on jännä että iän myötä se on ruvennut enemmän reagoimaan ääniin. Ei se vielä esim. kaksivuotiaana pelännyt pauketta. Mä itseasiaas oon treenannu agilityäkin sen kanssa kun hallin toisella puolella oli luonnetesti käynnissä, eikä se sen tekemiseen millään tavalla vaikuttanut, ehkä sillä oli niin kova viretila, ettei se vaikuttanut, mutta tänä uutenavuotena ei suostunut tulemaan ulos  tulituksen aikaan. Selkeästi huomaa että ottaa kotonakin reaktiota jos mulla tippuu joku koliseva esine lattialle. Elda väistää heti kauemmas kun taas Pihka päin vastoin ryntään heti kolinaalueelle josko jotain ruokaa olisi. :D Luulempa että noilla on kuulo- näkä ärsytys reaktiot toisin päin. Pihka selkeästi reagoi enemmän näkemällä ja äänistä ei ole kovinkaan kummissaan. Tosin Pihka nyt on pentu, vähän kun varttuu niin näkee minkälainen luonne sieltä muodostuu, mutta aika vastakohdilta vaikuttavat monessakin suhteessa. Sitä on oppinut Pihkan myötä arvostamaan monia Eldan piirteitä joita on pitänyt itsestään selvänä ja taas todennut kuinka helpolla Pihkan kanssa monissa asioissa on päässyt suhteessa Eldaan

Huvittavinta oli että testin lopussa Elda oli kuvaajan rapsuteltavana, sen verta kai muka ne testin aikana ehtivät tutustua. :D Siitäkin kertoo Eldan kohtuu hyvä palautuminen, että se leikki toisella kertaa paremmin kuin ensimmäisellä. Kai lelu oli jo vähän tuttu ja rupesi pääsemään juonesta kiinni. Itse pidän parempana Luonnetesti leikkiosuutta kuin MH-luonnekuvauksen. Aktiviteettitasosta sen erran, että arvioija sanoi juuri, että vaikka ulospäin elda näytti rauhalliselta ja levolliselta, niin se piippasi kuitenkin, joten sisällä ei ollut rauha. Itse asiassa odotin, että se ois piipannu enemmänkin ja jopa käyny pomppimassa muo vasten, mutta ehkä ympärillä oli aikaisempien koirien kiinnostavia hajuja. Ja tuo piippaminen on vähän turhankin tuttu piirre Eldassa.

 Oli ehkä huono idea pyytää Kristian mukaan kuvaamaan, kun Eldan piti kokoajan tarkkailla myös Kristianin olemassa oloa ja aina kun yleisö siirtyi ja meni usein eri kautta, niin Elda olisi kovasti vetänyt Kristianin perään. Tavallaan osasin arvata, koska se on niin lauma keskeinen ja oma lauma pitäisi olla aina kasassa, mutta en nyt saanut siihen hätään ketään puolituttua Ylöjärvelle kuvaamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit